De uitvaart

Een uitvaart is een emotievolle gebeurtenis. Iemand de laatste eer bewijzen, werd het vroeger treffend genoemd. Een goed afscheid is belangrijk om het leven van en met uw geliefde af te sluiten. Het is het laatste wat we nog voor onze geliefde kunnen doen en we willen dat passend, in overeenstemming met de wensen, gebeurt. 

Bij De Varenhof denken we met u mee over de manier waarop u het afscheid vorm wilt geven. Met zorgvuldig uitgevoerd drukwerk, wel of juist geen bloemen, veel of weinig muziek, een plechtigheid met veel genodigden of juist in een besloten gezelschap, sober of met een gastvrij onthaal van uw gasten, alles is bespreekbaar en onze uitvaartverzorgers zullen u met suggesties en adviezen terzijde staan en uw wensen uitvoeren.

Ook of u een eigen invulling aan het afscheid wilt geven, of het leiden van de plechtigheid in handen wilt leggen van een geestelijke of ritueelbegeleider wordt met u besproken. 

De Varenhof beschikt over een aula met professionele audiovisuele apparatuur om de plechtigheid online te kunnen volgen en later terug te kunnen zien en horen. Er is een sfeervolle koffiekamer voor de ontvangst vóór en na de uitvaart. 

Van de faciliteiten binnen De Varenhof kunt u elders op deze website een indruk krijgen.  

We beloven dat we er alles aan doen de uitvaart naar uw wensen te regelen.

Uitvaartcentrum De Varenhof

Uitvaartcentrum De Varenhof vormt het hart van veel uitvaartdiensten. Het centrum grenst direct aan de Algemene begraafplaats van Ermelo. Voor inwoners van Ermelo en in de regio staan we dag en nacht klaar om de uitvaart van u of uw naaste in harmonie te laten verlopen. Of u nu lid bent van onze uitvaartvereniging of niet.

De Varenhof beschikt over een sfeervolle aula voor de afscheidsdienst. Er is professionele, moderne audiovisuele apparatuur aanwezig, waarmee door middel van een beamer desgewenst afbeeldingen van de overledene gepresenteerd kunnen worden. Van de afscheidsdienst kan een opname gemaakt worden die later thuis nog eens bekeken kan worden. Ook is het mogelijk de plechtigheid online te volgen.

Onze koffiekamer is onlangs vergroot, gemoderniseerd en sfeervol ingericht voor een gastvrije ontvangst van u en uw gasten.

Aan uw wensen met betrekking tot catering kunnen wij vrijwel altijd voldoen. Hiervoor beschikt De Varenhof over een moderne keuken.

Onze uitvaartverzorgers staan garant voor een persoonlijke en warme ontvangst en ondersteuning.

Rouwdrukwerk

De Varenhof beschikt over professionele ontwerp- en printapparatuur om rouwkaarten en bedankkaarten te verzorgen.
Er is een uitgebreid assortiment waarin u altijd een passend ontwerp zult kunnen vinden en indien gewenst kan worden voorzien van uw eigen aangeleverde of gewenste afbeeldingen.

Rouwvervoer

Om de uitvaart stijlvol te verzorgen heeft De Varenhof een klassieke rouwauto beschikbaar. Natuurlijk kunnen we desgewenst ook volgauto’s voor u regelen.  Bij het bespreken leggen onze uitvaartverzorgers u de verschillende mogelijkheden voor. 

Wanneer u eigen ideeën hebt over het vervoer dan zullen wij ons best doen uw persoonlijke wensen te vervullen.

Begeleiding van de afscheisplechtigheid

Een afscheidsplechtigheid is een persoonlijke aangelegenheid. U zult die vorm willen geven overeenkomstig de wensen van de overledene of uw eigen wensen, overtuiging en levensstijl.

Wanneer u bij een geloofsgemeenschap bent aangesloten, zal in veel gevallen de voorganger in samenspraak met u de afscheidsplechtigheid leiden. Is de situatie anders, dan zijn er meerdere mogelijkheden. 

U kunt een geheel eigen invulling geven aan de afscheidsplechtigheid. Ook is het mogelijk een onafhankelijke uitvaartspreker of ritueelbegeleider te kiezen of voor een pastor van een zorginstelling wanneer de overledene daar de laatste tijd van zijn of haar leven heeft doorgebracht. 

De Varenhof werkt samen met meerdere ceremoniebegeleiders met ieder een verschillende achtergrond en de uitvaartverzorger kan u in contact brengen met iemand die bij u past. U bereidt de plechtigheid dan samen met hem of haar voor en beslist samen hoe die vormgegeven wordt.

Ook is het mogelijk in de laatste levensfase een uitvaartverzorger van De Varenhof of een ceremoniebegeleider te betrekken bij de voorbereidingen van een uitvaart. Hij of zij zal dan samen met u de uitvaart bespreken en deze overeenkomstig uw wensen uitvoeren.

Bloemen

Het is een persoonlijke keuze of een uitvaart met of zonder bloemen wordt vormgegeven. Bloemen drukken een bepaalde symboliek uit, de afwezigheid van bloemen evenzo.

Wanneer voor bloemen wordt gekozen, dan kan De Varenhof een ruim assortiment aan mogelijkheden aan u voorleggen. Maar uiteraard is het ook en zeker zo persoonlijk om zelf voor de bloemen te zorgen. Onze uitvaartverzorgers zullen al uw wensen daarover met u doornemen.

Uitvaartkist of urn

Uitvaartkisten zijn er in veel modellen en vervaardigd van diverse materialen, hout, bamboe of karton, ecologisch afbreekbaar of niet en in verschillende prijsklassen. Soms heeft de overledene in een wilsbeschikking, bij het afsluiten van een verzekering of bij het lidmaatschap van onze uitvaartverzekering al een keuze voor de kist gemaakt.

Ook urnen zijn er in allerlei uitvoeringen. Onze uitvaartverzorgers kunnen u de vele mogelijkheden van kisten, urnen en wades tonen en met u de keuze bespreken wat de verschillen zijn van wat betreft model, materiaal en prijsklasse waarna u een zorgvuldige keuze kunt maken.

Muziek

Betekenisvolle muziek kan tijdens een afscheidsplechtigheid een krachtige ondersteuning geven aan de gevoelens, of troosten en bemoedigen. De muziekkeuze bij een afscheid is erg persoonlijk. Vaak klinkt muziek die van betekenis is geweest tijdens het leven van de overledene of die de gevoelens van de nabestaanden vertolkt. 

Op Spotify is eventueel een ruime variatie aan muzieklijsten te vinden op klassiek gebied en aan populaire afscheidsmuziek.

Beeld- en geluidsopname

De Varenhof beschikt over professionele, moderne audiovisuele apparatuur waarmee door middel van een beamer desgewenst afbeeldingen van de overledene gepresenteerd kunnen worden. 

Ook kan van de afscheidsplechtigheid een beeld- en geluidsopname gemaakt worden die u na afloop meekrijgt om later thuis in alle rust de plechtigheid nog eens te beleven. 

Tevens is het mogelijk de plechtigheid online te volgen wanneer u daar toestemming voor geeft. De uitvaartverzorger zal dit van tevoren met u bespreken.

Afscheidsdienst online

Wanneer de familie toestemming heeft gegeven om de plechtigheid live uit te zenden, dan kunt u de plechtigheid online volgen en terugkijken.

Voor het afspelen op volledig scherm klikt u met de muis rechtsonder in het videobeeld op het symbool van volledig scherm. Om het volledig scherm af te sluiten drukt u op de esc-toets. Mocht u alleen geluid horen maar geen beeld zien, dan is dit een keuze van de familie. Ook kan het zijn dat de familie de beelden van de plechtigheid van een wachtwoord heeft voorzien, de plechtigheid is dan voor beperkt publiek te bekijken.

Wilt u meer weten?

Verstuur onderstaande formulier ingevuld in en
wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Verstuur uw vraag